Stilte na de storm…

Ingediend door fruitcake op do, 09/12/2019 - 09:19

In maart van dit jaar stond het leegstaande, voormalige pand Van de Vleuten aan de Markt decor voor de bijeenkomst ‘Sint-Oedenrode 3.0’. Deze avond werd georganiseerd door ondernemersvereniging BtB en N!SO. De tam-tam had zijn werk goed gedaan, want de opkomst was boven verwachting. Ruim 180 betrokkenen waren naar het pand getogen om ideeën met elkaar te delen over hoe we Sint-Oedenrode een aantrekkelijk en leefbaar dorp houden, nu en in de toekomst. Extra aandacht ging uit naar het levendig houden van het centrum, met name van de Markt. 

Hoofdlijnen herinrichting Markt*

  • In hoofdlijnen vond de meerderheid dat de Markt een historische en authentiek plek moet blijven. 
  • En dat meer ‘groen’ of andere natuurlijke elementen op de markt gewenst is. Misschien is een waterpartij wel een leuk idee?
  • De meningen over de Kiosk lopen ver uiteen. Wat moet er mee gebeuren? Weghalen of juist opwaarderen? Dit is in ieder geval één van de aandachtspunten bij de herinrichting van de Markt. 
  • Dat het parkeerbeleid verbeterd moet worden, daar lijkt iedereen het wel over eens. Maar de manier waarop? Daarover liepen de meningen uiteen. Een punt wat in ieder geval extra aandacht behoeft en nog niet zo makkelijk is opgelost. 

Het goede doen

Maar hoe nu verder? Mensen stonden langs de lijn te popelen om door te pakken. Ook wij vanuit N!SO zijn allang klaar voor de volgende stap. Toch bleef het voor de buitenwereld even stil. Want ook wij worstelden met vragen. We willen vooral het goede doen. Met name voor de ‘herinrichting markt’ vinden we het belangrijk dat Rooienaren aan het roer staan van het definitieve ontwerp.

Goed werk heeft tijd nodig

Het beschikbare gemeenschapsgeld willen we zorgvuldig en effectief besteden. Dus niet nog een ‘hals-over-de-kop-bijeenkomst’ en praten over hoe het allemaal beter moet en kan. Nee, willen we zeggenschap hebben in veranderingen in het centrum, dan moet daar op z’n minst een gedegen plan onderliggen. 

Stap voor stap

Achter de schermen maakten we samen met betrokken Rooienaren een doordacht stappenplan. Al snel werd duidelijk dat we niet om de gemeente heen kunnen. En dat willen we ook niet. De Markt is een ‘openbare voorziening’ en dat valt onder de gemeente. Daarom – stap 1 – spraken we met de projectleider van de gemeente die gaat over de herinrichting van de Markt. Een positief gesprek met een positieve uitkomst: de volgende stappen zetten we zoveel mogelijk samen.

Samen kunnen we het Rooien

Eind september zitten we opnieuw om tafel met de projectleider van de gemeente. We willen graag samen met de gemeente een bijeenkomst organiseren waarbij we belanghebbenden rondom de herinrichting van de Markt zullen uitnodigen. Tijdens deze bijeenkomst willen we vooral inzicht geven in wat zo’n herinrichtingsplan inhoudt, hoe lang duurt zo’n traject, waar we rekening mee moeten houden, wat kan wel, wat kan niet, enzovoort. De volgende stap kan dan hopelijk snel worden gezet!

Kortom: we zitten niet stil, ook niet na de storm. 

 

Gastvrije groet,

Sietske Hubens-van de Loo
Voorzitter N!SO

*Alle opgehaalde ideeën van de bijeenkomst in maart 2019 (Sint-Oedenrode 3.0) zijn gebundeld en samengevat. Nieuwsgierig? Hier vind je de samenvatting.

‘Waar een klein dorp groot in kan zijn,
is dat we veel, heel veel organiseren.’